Tuesday, 3 April 2018

Crostata con crema pasticcera e grano - Shortcrust pastry with lemon pastry cream and cooked wheat cream






Both Italian and English version

Ingredienti:
pasta frolla (clicca 👉qui per la ricetta)
crema pasticcera (clicca 👉 qui per la ricetta)
250 gr. di grano cotto
200 ml di latte intero
40 gr. di burro
40 gr. di zucchero
aroma al limone

Preparazione:
Preparare la pasta frolla e riporre in frigorifero. Preparare la crema pasticcera. In un pentolino mettere il grano, il latte, lo zucchero, l'aroma di limone. Mescolare e porre sul fuoco. Dopo qualche minuto aggiungere il burro. Cuocere per 10 minuti a fuoco medio mescolando spesso fino ad ottenere una crema. Aggiungere alla crema di grano la crema pasticcera e mescolare per amalgamare bene il composto.
Preriscaldare il forno a 185°.
Stendere 2/3 della frolla ad uno spessore di 3 mm e foderare uno stampo rotondo da 24 cm di diametro. Riempire con la crema e decorare la superficie della crostata con il terzo di frolla rimanente. Infornare e cuocere per 40-45 minuti.

English version
Ingredienti:
shortcrust pastry (click 👉here for the recipe)
pastry cream (click 👉 here for the recipe)
250 grams of cooked wheat berries
200 ml of whole milk 
40 grams of butter
40 grams of granulated sugar
lemon flavor

Directions:
Prepare the shortcrust pastry and let it rest in the fridge. Prepare the pastry cream. Place the cooked wheat berries in a saucepan over medium heat with milk, sugar and lemon flavor. When warm add butter. Bring to a boil gently, stirring, until it becomes  creamy, about 10  minutes. Add to the pastry cream and mix well.
Preheat the oven to 185° C. 
Roll out about two thirds of the shortcrust pastry and place in a 10 inch (24-25 centimeter) greased springform tin. Cut off any overhang.
Fill the pastry base with the cream and decorate the surface of the cake with the remaining shortcrust pastry. Bake it for 40-45 minutes.

5 comments:

  1. Cara Stella, quanto è bella questa crostata, ma credo sia altrettanto buona!!!
    Ciao e buona settimana con un forte abbraccio.
    Tomaso

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  2. You really make it seem so easy with your presentation but I
    find this matter to be really something that I think I would never understand.

    It seems too complicated and very broad for me.
    I am looking forward for your next post, I'll try to get
    the hang of it!

    ReplyDelete
  3. Grazie!! Buona settimana anche a te.

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  4. Very good post! We will be linking to this great post on our website.
    Keep up the great writing.

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  5. Do you have any video of that? I'd care to find out more details.

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