Both Italian and English version
Ingredienti:
1 kg di arance (gia' private delle 2 estremità)
1 kg di zucchero
mezzo bicchiere d'acqua
2 stecche di cannella (opzionale)
Preparazione:
Lavare le arance. Tagliare le estremità. Pesare le arance. Si dovrà utilizzare lo stesso peso di zucchero rispetto alle arance.
Mettere in una padella profonda e capiente lo zucchero e l'acqua e portare ad ebollizione.
Aggiungere la cannella e lasciare cuocere per altri 10 minuti a fuoco basso.
Nel frattempo tagliare le arance a fettine di circa mezzo centimetro.
Mettere le fette nello sciroppo e fare cuocere per 20 minuti.
Riporre le fette di arance nei vasetti sterilizzati. Lasciare cuocere lo sciroppo per altri 15 minuti. Versare lo sciroppo sulle arance fino a riempire i vasetti ad 1 cm dal coperchio.
Chiudere e capovolgere i vasetti fino a completo raffreddamento.
Invasare l'eventuale sciroppo avanzato che potrà essere utilizzato per altri dolci o dolcificare tè od infusi o cocktails.
English version
Ingredients:
1 kg of oranges (without both stem end off)
1 kg of sugar
1/2 glass of water
2 cinnamon sticks
Directions:
Wash the blood oranges and cut the stem end off of each one.
Weigh oranges: you will use same weight of orange and sugar.
Weigh oranges: you will use same weight of orange and sugar.
Put sugar and water in a deep pan and bring to a boil. Add cinnamon and let cook for 10 minutes.
In the meanwhile slice the oranges into 1/4” thick slices, poking out any seeds that you come across.
Simmer until the peel is tender, about 15-20 minutes.
Drain.
Put orange slices in the jars sterilized.
Simmer until the peel is tender, about 15-20 minutes.
Drain.
Put orange slices in the jars sterilized.
Cook, stirring occasionally, the sugar and water over medium heat for 15 minutes.
Spoon the syrup over the slices, again leaving 1/2" of headspace. Close and upside down the jarsand allow to sit, till cold.
You may have some extra syrup leftover. Store it in jar too. You will use it to sweeten your cakes or tea or cocktails.
Spoon the syrup over the slices, again leaving 1/2" of headspace. Close and upside down the jarsand allow to sit, till cold.
You may have some extra syrup leftover. Store it in jar too. You will use it to sweeten your cakes or tea or cocktails.
Cara Stella, immagino quanti squisite siano, mi sto già leccando le labbra.
RispondiEliminaCiao e buon fine settimana con un forte abbraccio.
Tomaso